WINTER NEW ZEALAND, COFFEE ATAU HOT CHOCOLATE?

WINTER NEW ZEALAND, COFFEE ATAU HOT CHOCOLATE?

Hahaha, tajuk yang cliché bukan? tapi itu hakikatnya. Korang boleh berbulan madu pada waktu winter di New Zealand. Bahkan boleh mendapatkan pakej percutian ke New Zealand untuk special price bersama NZ Malaya bagi pakej Winter tau. Bolehlah korang sweet-sweet menari di atas taburan salji di New Zealand huhuhu. Memang best giler. Tapi korang kena tau time winter kat sana. Haaa silap book, menangis korang. Okay Admin beritahu. Winter di New Zealand dalam bulan Jun hingga Ogos sahaja dan suhunya di antara  1 darjah celcius hingga – 10 darjah celcius. Mesti korang akan tanya, “kalau macam tu ada tak salji?” Hahaha mestilah ada. Jadi jom baca apa admin nak beritahu waktu winter di New Zealand.

 

1. Tips-Tips masa Winter di New Zealand

 

Okay jadi admin nak share dengan korang tentang beberapa perkara yang perlu dibuat sebelum korang fly ke New Zealand. Nanti takda laa korang terkejut atau berasa tidak selesa sepanajang trip korang di sini.

 

Pakaian

Jadi korang semestinya pakai pakaian yang tebal. Common sense betul? admin suggest pakai baju yang diperbuat dari wool sebab baju tu boleh serap haba. Untuk winter pakai juga snowcap dan sarung tangan.

Tapi tak semua tempat perlu, so kalau korang rasa suam-suam, tanggal je. Bawaklah baju sejuk pelampung untuk certain place sahaja. Jangan lupa lip balm untuk bibir korang yaa.

       

 

Kenderaan

Ada sesetengah company sewa kereta akan providekan korang dengan chain yang kena letak di tayar kenderaan untuk sesetengah tempat for safety purpose. Tapi New Zealand bukan tempat yang ekstrim seperti tempat salji yang lain jadi jangan risau.

Pernah dengar pasal “Black Ice”? Black ice adalah lapisan ais yang nipis yang susah detect waktu malam. Korang susah nak nampak tau jadi nasihat admin adalah drive waktu malam bila perlu sahaja, drive perlahan dan elakkan brek mengejut sebabkan jalan licin.

      

Accommodation

Okay ini adalah perkara yang dihighlight oleh admin tau. Selain accommodation, aktiviti lain juga admin highlightkan supaya alert tau sebab winter adalah waktu paling padat di New Zealand.

Selain pengunjung yang datang, Orang New Zealand pun cuti time ni. So kena plan carefully. Harga hotel, homestay, motel even lodge pon akan naik. So korang kena tau nak pilih accommodation korang sendiri. Kalau jenis yang naik motorhome atau campervan boleh rujuk tempat-tempat yang sesuai untuk bermalam tau.

 

Aktiviti yang boleh dibuat waktu Winter

Okay macam biasa kalau winter mesti korang wajib ski di New Zealand tapi admin akan cerita sebentar lagi pasal ski. Pada peminat All Blacks ini masanya. Winter adalah masa yang bagus untuk tengok All Blacks main di home sebab usually time winter adalah bulan dorang main di New Zealand.

Tapi admin recommend korang book tiket awal tau sebab cepat habis. Korang boleh mandi air panas waktu ni. Boleh juga menyegarkan diri korang yang kesejukkan itu.

 

  • Skiing di New Zealand

Okay seperti yang admin janji, Korang wajib buat aktiviti ni tau. Nanti balik Malaysia takdalah korang menyesal pulakkan. So di sini sama seperti negara lain yang bersalji, New Zealand diiktiraf sebagai salah satu BEST SKI PLACE IN THE WORLD.

Di sini pun ada kelas untuk ski dan juga sesi-sesi ski yang ditawarkan tapi kita mana perlu semua tu. Pakai kasut ski, pegang tongkat dan LUNCUR! Hahaha memang best dengan view gunung lagi. Memang ngam dengan pakej percutian ke New Zealand korang, berbaloi sangat-sangat!

Ouh sebab admin terlupa tempat-tempat yang best untuk ski adalah Ruepehu, Queenstown, Canterbury dan Wanaka. Ada banyak lagi tempat tapi tempat ni paling best sekali

 

Jadi itu adalah salah satu tips yang admin beritahu. Korang apa-apa pun kena plan awal dan cepat dalam buat sebarang keputusan. Sesiapa yang tak reti plan atau takut untuk lepaskan moment macam ni, boleh hubungi kami NZ Malaya dan dapatkan pakej percutian ke New Zealand. Dan jangan risau, even harga-harga hotel naik dikala waktu winter, kami boleh dapatkan accomodations dengan harga yang MURAH berserta DISCOUNT dengan rate  3 STAR ke atas tau! Jom cepat book!