Kenali Ibu Negara New Zealand,Wellington Yang Berangin

Kenali Ibu Negara New Zealand,Wellington Yang Berangin

Haaa…untuk pakej bercuti New Zealand 2019,jom kenali ibu negara New Zealand, wellington atau dikenali juga sebagai windy welly kerana ianya adalah ‘one of the windiest city in the world’. Wellington mempunyai tempat yang famous baik dari backpackers,tourist, dan local. Sebabnya tempat-tempat menarik di wellington ni selalu menjadi buah mulut orang kalau pergi ke North Island. Kalau tengok  itinerary pakej bercuti New Zealand 2019 kebanyakkan tourist confirm Wellington salah satu destinasi penting mereka kerana statusnya sebagai ibu negara New Zealand. Ramai menyangkakan Auckland ialah ibu Negara New Zealand kerana Auckland adalah bandar terbesar di New Zealand. Tetapi sebelum admin teruskan penceritaan ni..dah baca belum artikel minggu lepas tentang Palmerston North? kalau belum..pergilah baca dulu sebab taknaklah korang terlepas apa-apa info pasal pakej bercuti New Zealand 2019…Jadi disini, admin akan beritahu few favorite tourist spot di Wellington ni.

 

1. Lord of The Rings

Replika Mountain troll di Weta Cave

Korang tahu tak majority scenes movie Lord Of The Rings buat penggambaran kat New Zealand dan ada juga scenes yang dilakukan di Wellington ni? Jadi, bila sebut pasal pakej bercuti New Zealand 2019..memang rugi lah kalau korang tak datang ke sini.. . Apa lagi fans Lord of the Rings?? Jom Terjah sini!Banyak spot yang korang boleh pilih.Bagi Admin yang best terletak di Weta Cave,Red Rocks dan Mount Victoria. Selain korang dapat feels Middle Earth,korang dapat lihat view dia kat sini memang lawa giler. Lepas ni admin akan cerita apa ada kat Mount Victoria. Di Weta Cave pun ada mini museum untuk korang tengok sendiri pasal sejarah production Lords of the Rings.

 

2. Mount Victoria

Pemandangan dari puncak Mount Victoria

Hanya 2 km dari Wellington,salah satu tempat yang mesti korang pergi kalau dalam pakej bercuti New Zealand 2019 korang ada datang ke Wellington ni.Kalau tak pergi sangat rugi. Hanya ketinggian 196m,bila korang dah sampai puncak,korang boleh nampak seluruh bandar Wellington.Serius lawa.Admin cadangkan korang plan timing untuk sunset.Admin jamin korang tak nak turun dari sini hahaha.Dan juga ini spot penggambaran Lord of the Rings.Jadi dua dalam satu benda korang dapat kat sini.Jangan lupa pergi tau.

 

3. Oriental Bay

Pakej Bercuti New Zealand 2019: Oriental Bay, Salah satu pantai di Wellington

Selalu kalau pergi bercuti mesti korang akan pergi tempat-tempat biasa je kan? Apa kata untuk pakej bercuti New Zealand 2019 ni, korang try explore pantai-pantai di negara orang.. Mesti lah korang nak tengok macam mana pantai di New Zealand kan? Sebab memang kebanyakkan pantai di New Zealand ni lawa and Oriental Bay adalah tempat favorite admin. Walaupun ramai tourist dan recommended place punca orang datang, tapi tak pernah sesak dan sentiasa ada private time untuk diri sendiri dan keluarga. Berhadapan Mount Victoria dan kalau korang duduk kat bandar Wellington,j alan kaki 5 minit terus sampai.Tak perlu pening-pening cari parking untuk datang sini.

 

4. Te Papa Tongawera Museum

Pakej Bercuti New Zealand 2019 - Te Papa Tongarewa Museum dari luar

Museum ni located kat Wellington,dan a-must-go-place kalau korang sampai di New Zealand ni. Admin jarang suggest pergi ke museum sebab biasanya jarang lah kita orang muda pergi ke museum waktu bercuti tapi bila admin pergi je Te Papa Tongawera Museum di Wellington ni memang akan mengubah persepsi yang museum ni membosankan -sebabnya ialah korang pergi New Zealand untuk view kan?  Jadi, cuba susun itinerari pakej bercuti New Zealand 2019 korang dan masukkan Te Papa Tongawera Museum ni salah satu destinasi korang. Kerana bagi admin museum ni bukan sembarangan sebab museum ni ialah museum interaktif dan besar dia macam mall tau, 3 tingkat tuu! WOW!! haha.Admin tak sempat discover semua. Dalam ni dia ceritakan sejarah New Zealand dari awal sampai sekarang. Salah satu benda paling menarik ialah korang boleh tahu macam mana gempa bumi yang pernah melanda New Zealand melalui simulation di dalam museum ni. Dan jangan risau,terletak kat bandar jadi lepas korang enjoy tengok sceneny,why not singgah kat sini?tiket boleh beli di kaunter museum.

 

So, ni adalah tempat-tempat yang admin syorkan pada korang kalau korang sampai ke Wellington dalam pakej bercuti New Zealand 2019 korang. Banyak lagi tempat-tempat korang boleh pergi tapi takut korang tak cukup masa pulak. Tapi jangan risau kalau korang malas nak pikir,ambil sahaja tour package; Group Package, Self-Drive Package, dan Private Package dengan kami kerana NZ MALAYA sangat expert dalam merancang pakej bercuti New Zealand 2019 dan bukan itu sahaja, kami adalah yang terbaik untuk merancang aktiviti untuk korang meluangkan masa korang di New Zealand. Kalau anda nak tips-tips untuk travel ke New Zealand dan nak tengok gambar-gambar di New Zealand, follow lah Facebook dan Instagram NZ MALAYA.