Geng Kampung New Zealand

Geng Kampung New Zealand

Baru-baru ni aku buat trip dengan kawan kawan ke Napier. Well, lot of stuff to share with you guys. Napier ni boleh kata jauh la jugak daripada bandar. Ktrg lepak rumah malaysian yang jaga farm kat situ. So memang 2 malm kat farm tu la. Living as a farmer outside from malaysia was quite challenging i guess. You dealing with all those livestock yang lain daripda malaysia. Tambah pulak dengan new system yang operated mostly by machine.

This is quite new actually, most of the work beeing done here guna machine instead of workers. They train workers to use machine. Untuk jimatkan cost labour. Bila duduk kat luar bandar memang aku tak boleh hidup. It takes like 1 hour untuk beli meehon. Kalau nak carik kicap kipas udang jangan harap ler nak dapat aku pegi solat jumaat sejam jugak kena travel. Kalau time dorg bekerja memang kena buat solat jumaat sendiri la jawabnye.

But what so interesting with this place is tht they have their own garden full of fruits. Like literally full of lemon, oranges and everything. You name it. Semua penuh kat garden. Makan fresh fresh. Kalau rasa nak makan daging lembu ke apa ke. Tembak jez. Lol. Susu pon direct minum kat lembu haha.

Aku ni budak bandar la jugak kat malaysia. Tapi jangan la underestimate aku. Aku boleh je buat benda benda kampung. Cehhh. Cuma memang citer dia nak mandi pon sejuk gila. Nak ke farm pon boleh tahan la baju kalau kena taik lembu. Lol. Rasanya kalau lama sikit aku kat napier ni boleh tahan jugak bau badan.

Anyway cost rumah kat sini murah. About 50nzd per week and expenses lain tu murah je untuk electric or internet. Heater pakai yang letak kayu kat tempat api tu. So apa kene buat kena potong balak tawu tak. Haha. Terbayang wolverine potong kayu balak. Kalau sapa sapa nak rasa hidup kat farmer boleh la datang ke Napier.